Nik Duserm
Visites Guiades / Rutes de la Guerra Civil Espanyola 1936-1939
La zona de l’Empordà es va convertir en escenari clau des del començament de la Guerra Civil, degut especialment a la seva proximitat a la frontera.
La ciutat de Figueres acabaria essent la segona ciutat més afectada pels bombardejos.
Per a contrarestar aquests atacs molts camps d’aviació, com el de Canet, es construirien en pocs mesos per tota la comarca.
Agullana a pocs kilòmetres de la frontera passaria a ser coneguda com la ‘petita Madrid’ i la veïna població de La Vajol amagaria bona part de l’or del Banc d’Espanya.
Alguns pobles con Llers o el castell de Sant Ferran quedarien seriament danyats amb l’explosió dels seus emmagatzematges de pólvora i armament.
Acabada la Guerra, tota una sèrie de mausoleus serien construïts al llarg de la geografia per a recordar als morts del bàndol guanyador, molts d’ells com el de Can Tretze actualment completament abandonats.
– Figueres
– Agullana
– La Vajol
– Camp aeri republicà de Canet, 1938
– Llers
– Can Tretze
La religió popular; bruixes, mamaraques i altres Pors Medievals
Durant aquest anys de recerca, i després d’haver passat infinitat de vegades pels mateixos carrers i places, em preguntava si aquelles marques i senyals que anava descobrint no devien tenir alguna altra funció que la simplement decorativa.
En un passat no tant llunyà, existien dues religions que es fusionaven fins al punt que un no podia distingir quina era la religió oficial i quina la del poble. La població hi creia en Déu, i també hi creia en el Diable. Com no utilitzar les eines de Déu i al mateix temps les del Diable per a protegir-se davant d’atacs i calamitats?
Detalls i marques que es poden trobar a Irlanda amb forma de dones despullades (en tenim un curiós exemple a l’Empordà), a Finlàndia amb cranis enterrats a les cantonades dels edificis o a la mateixa Austràlia amb sabates amagades a les cases.
Una investigació que m’ha portat a oferir una visita dedicada al tema, descobrint part d’aquests rituals i marques a les poblacións de Peratallada i Sant Llorenç de la Muga
Una ruta guiada que s’adapta perfectament a l’hora del dia en que el sol començar a desaparèixer i la foscor va ocupant el seu lloc.
2013-2024
Pioner en la recerca i promoció de la cultura i creences en bruixes a l’Empordà.
1996-2024
28 anys oferint visites a Peratallada
Altres rutes
Les rutes que oferim no acabaven aquí i s’afegeixen una dedicada al judaisme a la població de Besalú , així com una ruta nocturna a Peratallada basada en històries medievals de pors reals i altres més fantàstiques relacionades amb bruixes i malignes.
També una visita personalitzada a un obrador de ceràmica i al Museu de Ceràmica a La Bisbal d’Empordà o una visita al Castell de Sant Ferran com a part de la descoberta de la ciutat de Figueres
– Judaisme a Besalú
– Bruixes, mamaraques i altres Pors medievals a Peratallada
– Taller de ceràmica i Museu Terracotta a La Bisbal d’Empordà
– Museu de l’Anxova i de la Sal i casa de pescadors (L’Escala)
– Barri Vell de L’Escala
– Le Boulou (França)
Teatre Museu Dalí
Una mirada personal a l’obra més important de Dalí, el seu Museu-Teatre a la ciutat de Figueres. Una forma fàcil i entretinguda d’entendre el seu art a través d’indicacions, petits detalls i anècdotes que donen vida a un dels museus més eclèctics del món.
Aquesta visita es molt recomanable a l’hivern quan el museu deixa d’estar ocupat per masses de turistes i l’accés a les diferents sales permet conèixer molts més detalls.
Us fem la reserva amb antelació per a facilitar-vos l’entrada al museu sense fer cua
Castell de Púbol
A uns quaranta kilòmetres de Figueres, i en direcció sud, es pot visitar el castell de Púbol, reformat per en Dalí mateix per a la seva dona als anys 60-70
Consultar Propera Visita ObertaRutes urbanes
Tot i els atractius històrics i monumentals de les petites poblacions no hauríem de deixar de banda la sèrie de esdeveniments històrics que han succeït a les poblacions més grans o ciutats. Apart dels fets que varen afectar la ciutat de Figueres durant la Guerra Civil, n’hi ha un bon grapat d’històries interessants anteriors a aquest com ara el seu passat medieval, el call jueu, l’arribada del enllumenat públic, la coberta de la Rambla, etc… que ofereixen tot una sèrie de visites temàtiques que es poden complementar amb l’entrada a algun dels seus museus.
A la ciutat de La Bisbal d’Emporda també se’n poden resseguir fets històrics com la Guerra del Francès, el seu passat medieval o histories més actuals quan la ciutat esdevé el mercat per excel·lència de la comarca amb fets com l’arribada del tren.
– Figueres
– L’Escala, barri vell
– La Bisbal d’Empordà
Consultar Propera Visita ObertaRutes medievals i rurals
El que més destaca a l’Empordà en arribar a la seva zona plana interior, és tota una sèrie de pobles construïts amb pedres i amuntegats dalt d’un pujol o també amagats darrera muntanyes de poca altura.
A primera vista veiem el castell dalt de la serra del Montgrí i si ens anem fixant ens apareix el palau dels comtes d’Empúries a Bellcaire d’Empordà. Al seu voltant i com a resta de la defensa d’aquesta antiga frontera trobem tota una sèrie de poblacions fortificades Palau-sator, Pals, Peratallada, La Tallada d’Empordà i darrera d’aquestes les que formaven part del bisbat, Corçà, La Bisbal d’Empordà, Rupià, i que en alguns casos també conserven alguna part de les seves antigues fortificacions.
Destaca la importància d’altres com l’antic mercat medieval a Monells o la antiga capitalitat del comptat d’Empúries a Castelló d’Empúries, així com no gaire lluny la població de Besalú a la Garrotxa.
– Palau-sator
– Peratallada
– Pals
– Vulpellac
– La Bisbal d’Empordà
– Corçà
– Monells
– Rupià
– Ullastret
– Sant Martí d’Empúries
– Sant Llorenç de la Muga
– Besalú
Rutes del Romànic
L’arquitectura romànica és quasi present a la majoria d’edificis religiosos dels poblets de la zona, però també en altres de civils com el Castell-palau a La Bisbal d’Empordà.
En trobem edificis molt antics del segle IX perfectament conservats, Sant Julià de Boada és un bon exemple, i altres que encar conserven trams de les pintures romàniques que els decoraven a Sant Esteve de Marenyà, Sant Miquel de Cruïlles o pintures posteriors a Sant Pau de Fontclara.
Alguns temples com Sant Joan de Bedenga son únics en la seva construcció altres combinen perfectament dos i fins a tres estils arquitectònics diferents, aquest cas visible a l’església de Sant Esteve de Canapost que també dona l’oportunitat de visitar la seva necròpolis medieval.
La llista d’edificis és interminable i es poden afegir aquells que tot i no estar situats al mateix Empordà han estat íntimament relacionats durant l’historia. Alguns antics monestirs com Saint-Genis-des-Fontaines amb una esplèndida col•lecció de capitells, o les fantàstiques pintures a l’església de Saint-Martin-de-Fenollar.
Però el més emocionant és poder visitar l’interior de tota una sèrie d’edificis que en la majoria de casos son tancats al públic i dels quals aquí n’afegim només una llista.
– Sant Julià de Boada
– Sant Pau de Fontclara
– Sant Esteve de Peratallada
– Sant Esteve de Canapost
– Sant Pere d’Ullastret
– Sant Martí, Cassà de Pelràs
– Sant Genís de Casavells
– Castell-palau de La Bisbal d’Empordà
– Sant Tomàs de Fluvià
– Saint-Martin-de-Fenollar
– Saint-Genis-des-Fontaines
Per agències o grups, contactar per demanar pressupost.
Consultar Propera Visita Oberta